Música a l’etapa d’Educació Infantil

 

Ja va sent habitual, a cada inici de curs, rebre missatges vostres preguntant-me o demanant consell, sobre com encarar o fer les classes de música en l’etapa d’Educació Infantil. I la resposta, sempre amb sinceritat, sol ser la mateixa: no tinc quasi experiència en aquesta etapa i no em veig amb suficients coneixements per a dir-vos açò o allò és el correcte. En canvi, sí que vos puc donar una sèrie de pautes perquè pugueu encarar i programar les sessions.

 

 

Una idea que m’agrada molt per a iniciar les sessions, és la de presentar allò que es va a fer  amb emoció i molta màgia. Ho podem fer utilitzant una caixa musical o una maleta. La intenció és posar-li emoció a cada sessió quan s’obri i descobrir què anem a aprendre. La meua és de IKEA i les lletres estan fetes amb tela de feltre i engaxades amb velcro.

 

El primer que s’ha de tenir en compte és que l’Educació Musical, consultant el famós document pont, parteix de tres pilars base que són: l’escolta, la interpretació musical i el moviment. Això en el cas de Primària, però no vol dir que a Infantil no es puga adaptar. En l’etapa d’Infantil és molt més lliure, sensorial i intuïtiva. Cal recalcar que no es tracta que els xiquets i les xiquetes sàpiguen de música, l’objectiu és musicalitzar-los i fer-los gaudir de la música. Finalment l’objectiu principal és iniciar-los en la música mitjançant el joc i l’experimentació.

 


En l’escolta, i més en edats que comprenen l’etapa infantil, cal fer activitats relacionades amb les qualitats del so. Ho podem fer mitjançant diferents estratègies:

– Discriminació de sons de l’entorn.

– Memòria auditiva (reconéixer cançons amb instruments diferents, reconéixer fragments forts, fragments fluixets, melodies repetides…).

– Jocs, MOLTS JOCS!! Reconéixer sons d’objectes quotidians, reconéixer instruments, transformar-se en animals o personatges de ficció, reaccionar d’alguna forma quan escolten algun element musical prèviament presentat.

Això són solament unes pinzellaes xicotetes del que es pot fer.

 

La interpretació musical pot ser de mil i una formes:
Plàstica: pintar mentre escoltem una audició o també interpretar propostes amb grafia no convencional.

Un llibre que recomane és el de <<OH, un libro con sonidos>> de Hervé Tullet.

Corporal: Si l’exercici ho requereix, com per exemple portar la pulsació amb palmades o colps amb el peu, en un primer moment podem fer servir la imitació. Serà molt més fàcil per als infants començant d’aquesta forma i progressivament anar deixant-los espai per a la improvisació i la creació de moviment lliures.

Instrumental: fer intervencions curtes amb els instruments de xicoteta percussió. Preferiblement amb instruccions curtes i clares i guiant-los constantment.

Vocal: interpretació de cançons. Ací el repertori ja depén dels gustos i les necessitats de l’aula i l’entorn.

 

El moviment està present en tot moment durant aquesta etapa, ha de ser intuïtiu i lliure, però si hi ha una necessitat pedagògica on cal posar pautes, aquestes han de serclares i directes. Per exemple:  gesticular la lletra de les cançons o reaccionar segons els sons que escoltem (un so fort saltem, un so fluix ens seiem). Imaginació al poder!

Les danses també són un recurs altament potent i de gran valor. Així mateix mai em cansaré de recomanar el treball de Maria José Sánchez parra de MJpedagogiamusical i Yvette Delhom de Batucado. Aquestes dues grans professionals fan un treball espectacular amb els més xicotets que podeu veure a les seues xarxes socials. Per altra banda, la metodologia Fasoletiem també ajuda a tenir ferramentes per treballar la música en edats de 3 a 8 anys. Que per cert, ofereixen també formació!

I fins ací la meua xicoteta aportació. Si creieu que podeu aportar més ferramentes i estratègies per fer música en l’etapa infantil estaré encantadíssima de conéixer-les. Ací estem per sumar i fer entre tots una educació musical de qualitat.

Ens veiem en el pròxim post!